banner
banner

Panter bir Kara Şimşek gibi geçti!

img_20180110_071211

Tüm sinemaseverlere selamlar;
Süper kahraman filmleri biz sinema tutkunlarının her zaman ortak gözdesi olmuştur. Hepimiz küçükken Superman gibi uçmak, Batmobil kullanmak ya da Örümcek Adam gibi ağ fırlatmak istemişizdir. Tabii ki bizim çocuk olduğumuz yıllarda; yani 80’li ve 90’lı yıllarda beyaz perdede seçeneğimiz sınırlıydı. Fakat 50’li yıllardan beri çizgi roman dünyası bize daha geniş bir yelpaze sunuyordu. 2010’lu yıllarda ise seçeneğimiz daha yüksek boyutlara ulaştı. Örneğin The Flash gibi süper kahramanların kendilerine ait dizilerini izliyoruz, Gotham’dan Smallville’e süper kahramanların çocukluklarına kadar inebiliyoruz, her süper kahramanın kendilerine ait solo filmleri yapılıyor ve hatta “Yenilmezler”, “X-Men”, “Adalet Takımı” gibi başlıklar altında tek filmde birçok kahramanı bir araya getiriyorlar. İşte geçtiğimiz günlerde de 1961 yılında ilk kez “The Arrival” adında bir Fantastik Dörtlü çizgi romanında çizgi roman severlerle tanışan T’Challa, nam-ı diğer Black Panther’in beyaz perdede kişisel macerası beğenilerimize sunuldu. Tabii ki ben de gecikmeli de olsa filme gidebildim bugün…

fotonoticia_20171226134121_640
Chadwick Boseman’ın “Kara Panter” tiplemesini aslında sinemada ilk kez görmüyoruz. Bundan iki yıl evvel “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı”nda neler yapabileceğine şahit olmuştuk. Ve yine bu sene “Sonsuzluk Savaşı – Bölüm 1” filminde tıpkı Spiderman, Doktor Strange ve Galaksi Savaşçıları gibi “Avengers”a katılacak! Ama tabii ki yapımcılar karakteri daha iyi tanımamız ve benimsememiz açısından “Kara Panter” filminin yapılması gerektiğini düşünmüşler. İyi de yapmışlar. Çünkü gerçekten de sizleri muhteşem bir film bekliyor! Ben çok beğendim şahsen… Evet, bu da klasik bir süper kahraman filmi ama bildiklerimizden değil… Siyahi oyuncuların ağırlıkta olduğu filmler olur ya? Hani Eddie Murphy, Cuba Gooding, Jr., Janet Jackson ya da Chris Tucker’ın başrölde olduklarından… İşte tıpkı o filmler gibi Afrika kökenli insanların sahiplenebileceği bir film…

482c2bb22f3a4dac4bea91d6a4740513

Afrika kültürüne çok gönderme yapılıyor ve siyah tenli insanlar filmin kast çalışmasının %98’ini filan oluşturuyor. Afro kültürüne de epey gönderme var. Hip-hop tarzı müzikler, dazlak Wakanda kadın savaşçıların Grace Jones’a benzetilmesi, The Weeknd gibi teni siyah sanatçıların şarkıları, Ulysses Klaue’yu canlandıran Andy Serkis’in Haddaway’in “What is Love”ını söylemesi, v.s. Keşke Michael Jackson’ın “Black Or White” klibindeki Kara Panter dansına da gönderme olsaydı diye düşündüm ama tabii ki o sahne illuminati karşıtı olduğu için kullanmak işlerine gelmezdi. Ayrıca basketbol gibi Afrika kökenli Amerikalıların domine ettiği bir spor dalından tutun da ağızlarına halka takan yerel köylülere kadar kaba bir tabirle “zenci” kültüründen birçok element göreceksiniz filmde… Ve tabii ki kara tenli usta oyuncular var filmde…. Bunlardan birisi de Zuri’yi canlandıran Forest Whitaker… Kendisi “Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi”, “Bakış Açısı”, “Geliş”, “Günaydın Vietnam”, “Deney”, “Telefon Kulübesi”, “Panik Odası” gibi çok sevdiğimiz birçok önemli yapımda oynamıştı.
Öncelikle spoiler pek vermek istemiyorum ama film biter bitmez salondan çıkmayın. Çünkü hem Kara Panter’in Wakanda halkının gizli kalmış gelişmiş teknolojilerini dünyaya açıkladığı Birleşmiş Milletler toplantısını göreceksiniz, hem de jenerikler tamamen bittikten sonra “Captain America” serisinden tanıdığımız James Buchanan ‘Bucky’ Barnes’a ne olduğunu öğreneceksiniz. Filmin akışına uymasa da bu iki kısa sahneyi kaçırmayın derim. Çünkü “Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı – Bölüm 1” filmiyle bir bağlantısı olabilir. Marvel bunu hep yapıyor. Tüm filmlerini birbirine bağlayacak bir sahne koyuyor filmin sonuna… Ayrıca Marvel filmlerinin ortaları bile birbirine bağlı bir dizi gibi… Örneğin Kara Panter’in babası T’Chaka’nın nasıl öldürüldüğünü Kaptan Amerika’yla Ironman’in karşı karşıya geldiği filmde izlemiştik. Tabii ki “Black Panther” filminde babasıyla ilişkilerini daha ayrıntılı öğrenebilirsiniz. Hatta amcası N’Jobu (Sterling K. Brown) ve kuzeni Erik Killmonger’ın (Michael B. Jordan) trajik hikayelerini de bu filmde görebilirsiniz. Evet, aynı kan bağından oldukları için sonradan adı N’Jadaka olan kuzeni Kötü Kara Panter oluyor ve ondan nefret ediyorsunuz ama güneşin batışını çok merak ettiği ülkesi Wakanda’da ilk kez izlediği sahnede gözyaşlarınızı tutamayabilirsiniz benim gibi…
Evet, film o kadar büyük bir etki yarattı ki bende, duygulandığımı az önce sizlere itiraf ettim. Görsel efektlerin ve aksiyonun yoğunlukta olduğu fantastik, 3 boyutlu filmlerde de duygu yoğunluğu yaşamayacağız diye bir şey yok! 2019’da yapacağım “TST Interactive – Yılın En İyi Filmleri” listemde ilk 3 sırada olacağı kesin gibi görünüyor. Yaklaşık 1 yıl bekleyip, göreceğiz…

NOT: Bu yazımı ilk olarak 26.02.2018 tarihinde http://www.sineanaliz.info/panter-bir-kara-simsek-gibi-gecti/ adresinde yayınladım…


Article Categories:
Sinema
Likes:
0

Leave a Comment