Bildiğiniz gibi “Sadece Müzik” sitesi olarak sadece sanatçılarla değil; müzik sektöründe çalışan başka insanlarla da röportaj yapmaya karar vermiştik ve bunun ilk örneği bir plakçı olmuştu. Şimdi ise profesyonel bir dansçıya mikrofonlarımızı uzattık. “Yetenek Sizsiniz” yarışmasında yaptığı 45 derece öne eğilme hareketiyle Türkiye’nin beğenisini kazanan Burak Soylu’yu tanıyalım…
“Belirtmek isterim ki fiziksel özelliğime yapılan yorum beni fazlasıyla gerdi… Ülkemizde Tan Sağtürk de uzun boylu bir dansçı… Jüri üyelerinden Eser’in benim yaptığım dansa yorum yapması gerekirken Allah vergisi fiziksel özelliğimi tartışıyordu! Önemli olan uzunluğu değil işlevi diyorum. 😀 “
TURGAY SUAT TARCAN: Geçtiğimiz günlerde “Yetenek Sizsiniz”e katılarak bir anda tüm dikkatleri üzerine çektin. Herkes merak ediyordur. Michael Jackson hayranlığın nasıl başladı?
BURAK SOYLU: Michael Jackson hayranlığım 8-10 yaşlarında tamamen şans eseri TV’de gördüğüm Moonwalker filmi ile başladı. Ruhumda iz bıraktı… Ve inanır mısın? Ben Moonwalk’ı ilk MJ’den görmedim. Aklımda kayma hareketi olarak bir şekilde kalmış. Bir gün çok sevdiğim dayım bizi ziyerete geldi. Ona “Ne olur? Bu kayma hareketini biliyorsan yap, göster” diye tutturmuşum. O da 1-2 kere ayağını geri çekti sadece. 🙂 Fakat ben sadece bunu görerek aynanın karşısına geçtim. Daha 8-10 yaşlarındayım, düşün… Yere tam sürterek mi daha iyi, yoksa hafif havada mı kalsa daha güzel görünüyor? Bunun hesabını yapardım. Bir nevi Moonwalk’ı kendim keşfettim diyebilirim gerçekten… Kesinlikle MJ ruhu içimde varmış. Buna inanıyorum…
TST: Dansı amatör olarak mı, yoksa profesyonel olarak mı yapıyorsun? Profesyonelse nerelerde sahne alıyorsun?
BURAK: Dansa tam olarak 15 yaşımda başladım. O zamanlar amatördüm, fakat şu an profesyonel olarak sergiliyorum ve kendi düzenlediğim alın terimle uğraştığım videolarımı, performanslarımı insanlara sunuyorum. MJ ruhunu insanlara hissettirmeye çalışıyorum.
TST: “Yetenek Sizsiniz”e katılmaya nasıl karar verdin?
BURAK: “Yetenek Sizsiniz” yarışmasına katıldım, çünkü performanslarımın daha fazla insana ulaşmasını istedim. Orjinallik çerçevesinde MJ dansı sunmaya çalışıyorum. İnsanlara bunu gösterip farkındalık yaratmak istedim. “Bir MJ dansı böyle olmalı! ” dedirtmek istedim insanlara…
TST: Senden önce İlker Atak’tan Hüseyin Karanfil’e, Fatih Kılcı’dan Kaan Baybağ’a, Yiğit Beşli’den Engin Deniz Özgen’e, Barış Jackson’dan Nurmuhammed Nadyrov’a birçok MJ Fan “Yetenek Sizsiniz”e katıldı. Onların performanslarını nasıl buldun? Favorin hangisiydi?
BURAK: Saydığın isimlerin genelinin MJ dansından çıktıklarını düşünüyorum. MJ dansı eklenmeden, çıkarılmadan, bütünlüğü bozulmadan gerçekleştiren parçaların bütünüdür… Ben bu şekilde sevgiyle sunmaya çalışıyorum. Fakat saydıklarınız arasında favorim Yiğit Beşli’dir…
TST: Performansın, özellikle lean hareketin izleyiciler tarafından çok beğenildi. Fakat buna rağmen Seda Bakan’ın dışındaki iki jürinin “Hayır” cevabı ile yarışmadan elendin. Daha sonra Acun Ilıcalı’nın web sitesinde “Michael Jackson’ın Ruh İkizi” manşetiyle övgüyle söz edildin. Madem bu kadar güzeldi, neden devam etmene izin vermediler?
BURAK: Kesinlikle yarışmada bir zıtlık var; kesinlikle böyle düşünüyorum. Bir yandan elenirken, bir yandan övgüler yağıyor. İnsanlar bu zıtlığı görüyordur diye düşünüyorum. Fakat herkesin kendi beğenisi… Ben halkı kazandığımı düşünüyorum…
TST: Tamam anlıyorum, iyi niyetlisin, ama Eser Yenenler senin uzun bacağına kafayı taktı. Uzun boyun dansta dezavantaj oluşturmayacağını ve kendisinin de şişman bir oyuncu olduğunu neden dile getirmedin?
BURAK: Ben insanların dış görünüşü ile dalga geçmeyi sevmem. “Herşey sevgiyle!” diyerek sahneden ayrıldım fakat belirtmek isterim ki fiziksel özelliğime yapılan yorum beni fazlasıyla gerdi… Ülkemizde Tan Sağtürk de uzun boylu bir dansçı… Jüri üyelerinden Eser’in benim yaptığım dansa yorum yapması gerekirken Allah vergisi fiziksel özelliğimi tartışıyordu! 😀 Ve kesinlikle uzun boylu bir insanın MJ dansı yapması çok daha zordur. Eğilme hareketini yapması çok çok daha zor… Fakat bütün bunları orjinallik çerçevesinde başardığımı düşünüyorum. Tüm bunları görmeyip fiziksel özelliğimi tartışan bir jüri vardı karşımda. Önemli olan uzunluğu değil işlevi diyorum. 😀
TST: Alemsin valla. 😀 Hem zaten Michael Jackson da kısa değildi. Eğer uzun boy bir dezavantaj olsaydı dünyanın en iyi dansçıları kısa boylulardan oluşurdu. Bir de videonu Acunn.Com sitesinde izlerken reklamla karşılaştım. Bu reklamdan yüzde aldığını sanmıyorum. Hiç “Üzerimden para kazanıyorlar” düşüncesine girmedin mi?
BURAK: Evet sitedeki reklamları gördüm ve kesinlikle üzerimden prim yaptıklarını düşünüyorum. Bir insanı yarışmada eleyip sitede övmek biraz zıt şeyler… Yorumu insanlara bırakıyorum.
TST: Michael Jackson hayranları bir yandan yetenekleriyle çevreyi hayranlık altında bırakırken, bir yandan da kötü niyetli ve artık azınlık olan bir kesim tarafından neredeyse ucube olarak görülmüştür hep. Bu konuda neler söyleyeceksin?
BURAK: MJ’ye ve hayranlarına ucube olarak bakan insanların onu yeterince tanımadığını düşünüyorum. Ön yargı çok var bu konuda maalesef… Fakat bu konuda MJ fanları gerçekten çok iyi iş çıkarıyorlar. Buluşmalar düzenliyorlar; bu gerçekten harika! Michael Jackson Tube, Michael Jackson Turkey ve özellikle MjTurkLover.Com fan kulüpleri harika çalışıyorlar…
TST: Son günlerde acayip bir Star Wars çılgınlığı yaşanıyor. Son olarak Michael Jackson’ın “Yıldız Savaşları: Bölüm 1 – Gizli Tehlike” filminde Jar Jar Binks’i canlandırmak istediği ama Popun Kralının “Thriller”daki gibi makyajla karaktere bölünmek istediği için George Lucas’ın bu teklifi reddettiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili neler düşünüyorsun?
BURAK: George Lucas için “Kendi kaybeder!” diyorum. Bence kesinlikle harika bir fikir!
TST: Son olarak Michael Jackson dışında şarkılarıyla dans etmeyi sevdiğin başka sanatçılar var mı?
BURAK: Dans etmek için MJ’den daha iyi bir sanatçı bulamadım. 🙂 Fakat latin danslarını da çok seviyorum.
TST: Vakit ayırdığın için çok teşekkür ederiz.
NOT: Bu röportaj 23.12.2015 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Roportaj/burak-soylu.html sitesi için özel olarak yapılmış olup kaynak gösterilmeden ve izinsiz kullanılması yasaktır.