banner
banner

Arşivimdeki Vefat Etmiş Sanatçılar Bölüm 4

Birinci bölümünü 2016’da, ikinci bölümünü 2019’da, üçüncü bölümünü ise 2020’de yazdığım “Arşivimdeki Vefat Etmiş Sanatçılar” yazı serimin dördüncü bölümünü yazmam için bir ilham kaynağımın gelmesi gerekiyordu. Maalesef bu ilham kaynağı acı bir şekilde oldu. Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Özkan Uğur’un vefatı herkes gibi beni de çok etkiledi. Kendisi sadece Türkiye’nin en büyük grubunun bir üyesi değildi. Aynı zamanda gişe rekortmeni filmlerde ve reyting kralı dizilerde rol almış usta bir oyuncuydu. “O Ses Türkiye”nin jürisi ve “Ağırlığınca Altın” yarışmasının sunucusu olarak başarılı bir televizyoncuydu. “Mi acaba?” sorusu öyle trend olmuştu ki Sertab Erener aynı isimde bir şarkıyı bile seslendirmişti. Ben de daha önceki yazılarımda yer almayan sanatçıların albümlerini derlediğim bu yazımı kaleme almaya karar verdim. İşte o efsanevi albümler…

1- ÖZKAN UĞUR – THE BEST OF MFÖ: Mazhar Fuat Özkan’ın diğer üyelerinin aksine, Özkan Uğur’un da solo parçaları olmasına rağmen hiç kendine ait solo bir albümü olmamıştı. O yüzden geçtiğimiz haftalarda kendisini kaybettiğimizde bu yazı serimin devamını yazmaya karar vermeme karşın solo bir albümünü kullanamadım. MFÖ’nün tüm albümlerini sevdiğim için de seçim yapamadım. O yüzden onun anısına 18 şarkı barındıran Greatest Hits derlemesini seçmeye karar verdim. Bu çalışmada “Ele Güne Karşı”, “Vak The Rock”, “Deli Deli”, “Diday Diday Day”, “No Problem”, “Peki peki anladık” gibi çocukluğumuzda bizi eğlendiren hareketli şarkıları da var. “Gözyaşlarımızı bitti mi sandın?”, “Bodrum”, “Güllerin İçinden”, “Buselik Makamına”, “Bu Sabah Yağmur Var İstanbul’da” tarzında ergenliğimizin fon müziği olan parçaları da bulunuyor. Fakat artık en anlamlısı sanırım Özkan Uğur’un besteleyip söylediği, 2000’li yıllarda Deniz Arcak’ın da coverladığı “Bazen” oldu. Kendisini hem oyuncu olarak İkinci Bahar’ın çekimlerinde, hem de şarkıcı olarak Rock’n Coke konserinde canlı izleme şansına erişmiştim. 3 Mayıs 2011 tarihinde ise Atatürk Havalimanında Atlas Jet’in Ercan kontuarını yaparken önümüzden geçmişti. İlk yakınlaşmam Sezen Aksu’nun stüdyosunda dayımın arkadaşını telefonla araması olmuştu. Bu beni heyecanlandırmıştı. Kendisiyle Stevie Wonder konserinde beraber fotoğraf çektirme imkanım da olmuştu. Tüm anılarımı ayrıntılı olarak ilgili yazılarda zaten kaleme almıştım. Müzik dünyası için büyük bir kayıp oldu maalesef…
2- İLHAN İREM – SEVGİLİLER GÜNÜ: İlhan İrem’i kaybettiğimizde ilk aklıma gelen “Vay be, arşivimdeki vefat etmiş sanatçılarla ilgili yazı serimin devamında onu da mı yazacağım ileride?” sorusuydu. Ve maalesef onu da bu seriye katmak zorunda kaldım. Tabii ki yıllardır bu albüm bende vardı. “Sazlıklardan Havalanan”, “Olanlar Olmuş”, “Anlasana” gibi tam 16 klasiği bulunuyor bu albümde… Kendisi vefat ettiğinde 2000’li yıllarda doğan mesai arkadaşlarımın onu tanımadığını öğrendiğimde adeta şok geçirmiştim. Çünkü o da tıpkı Barış Manço, Erkin Koray ve Cem Karaca gibi Anadolu Pop’unun efsanelerinden birisiydi. Adını müzik dünyasına altın harflerle kazıdı. Bu arada bugün kendisinin ölümünün 1. yıl dönümü… Ne çabuk geçmiş.
3- TINA TURNER – SIMPLY THE BEST: Kendisinden sonra çıkan, hatta neredeyse bütün kendi dönemindeki dahil kadın sanatçılara ilham veren Rock’ın Babaannesi de maalesef cennetteki sanatçılar arasındaki yerini aldı. 2023 onu da aldı. Gözümün önüne Tina Turner’ın albümüne adını veren “Simply The Best”i coverlayan Şebnem Ferah’ın Volvox performansı ve kendisi gibi divalarla sahneye çıktığı “VH1 Divas Live” konserleri gelmişti onu kaybettiğimizde… Biyografi filmine adını veren “What’s Love Got To Do With It?” bu albümde de bulunuyor. Zaten “Private Dancer”dan “River Deep – Mountain High”a tam 18 klasiği yer alıyor bu albümde… Birçok sanatçıyla düet yapan Turner, “En İyiler” derlemesinde sadece “It Takes Two” adındaki Rod Stewart düetine yer vermiş.
4- THE VERY BEST OF SINEAD O’CONNOR: Bu yazımın en ilginç ve en taze ölümlü üyesi Sinead O’Connor’dı. Çok enteresan bir olay yaşadım. 28.07.2023 günü bitirdiğim bu yazımın taslağını 26.07.2023 günü hazırlamıştım. Koleksiyonumda bu yazı serimden sonra hayatını kaybetmiş veya önceden zaten aramızda olmayan ama sonradan arşivime albümü katılmış isimleri tespit ediyordum. Elime Sinead O’Connor’ın CD’si geldi. Müslüman olduğu için kankam Mert’le İlluminati tarikatının onu da yakında öldürebileceğinden kaygılanıyorduk. Birden içimde kötü bir his oldu. Yazımı aslında 2 gün önce yayınlayacak ilhamım olduğu halde kendi kendime dedim ki “Hemen bugün bitirmeyeyim. Yakında biri daha ölebilir Sinead O’Connor gibi” diye… 6. hislerimin kuvvetli olduğunu bir kez daha gördüm. Yine kendisi gibi hayatını kaybeden Prince’in yazdığı klasiği “Nothing Compares 2 U” başta olmak üzere tam 16 hitinin olduğu bu albümün bu yazıma gireceği, kendisinin hayatının son dakikalarında içime doğdu. Albümdeki “Don’t Cry For Me Argentina” şarkısını artık Evita Perón yerine Sinead O’Connor’a adıyorum. Onu müzik piyasası one hit wonder olarak tanıtsa da aslında tüm şarkıları güzel ve Özlem Tekin’e benzettiğim sesiyle kendisinden sonra çıkan birçok isme ilham oldu. Björk, Alanis Morissette ve rahmetli hemşerisi Dolores O’Riordan gibi… Bundan tam 20 yıl önce gittiğim bir Şebnem Ferah konserinde, Türkçe Rock Müziği’nin Kraliçesi “Nothing Compares 2 U”yu coverlamıştı ve ben çok heyecanlanmıştım.
5- COOLIO FEATURING L.V. – GANGSTA’S PARADISE: Gerçekten müzik piyasasında gençliğimizin tüm değerleri birer birer gidiyor. Sadece 70’li ve 80’li yıllardan kalanlar da değil bunlar üstelik… Mesela kimin aklına gelirdi ki “Dangerous Minds” film müziği “Gangsta’s Paradise”ı söyleyen ünlü rapçi Coolio’nun da bir gün o isimlerin arasında yer alacağını? Şarkı Stevie Wonder’ın “Pastime Paradise” adlı çalışmasının bir uyarlamasıydı.
6- MEAT LOAF – I’D LIE FOR YOU (AND THAT’S THE TRUTH): En çok beğendiğim erkek vokallerden birisi Meat Loaf’tu. Genç nesil onu daha çok Fight Club filmindeki rolünden dolayı tanısa da aslında o 70’li, 80’li ve 90’lı yılların rock müziğine damgasını vurmuş bir efsaneydi. 90’ların bence en güzel balladlarından biri “I’d Lie For You (and That’s The Truth)” idi. Film tadındaki klibi de şarkıyı iyice parlatmıştı. Bu maxi single’da aynı zamanda “Oh, What A Beautiful Morning” ve “Runnin’ For The Red Light (I Gotta Life)” da bulunuyor.


7- LUTHER VANDROSS – GREATEST HITS 1981/1995: Mariah Carey’den Dionne Warwick’e birçok isimle düet yapan Luther Vandross, en iyiler derlemesinde sadece “The Best Things In Life Are Free” adlı Janet Jackson düetine yer vermiş. Geri kalanı sadece solo şarkılarından oluşuyor. “Never Too Much”tan “She’s A Super Lady”ye birçok klasiği tek albümde! “Ruthless People” filminin müziği “Give Me The Reason” da var.
8- JAMES BROWN – PAPA’S GOT A BRAND NEW BAG: Bu albüm müzik arşivimin büyük bir eksikliğiydi. “The Godfother of Soul” James Brown, “The King Of Pop, Rock, Soul, Disco and R&B” Michael Jackson’a bile ilham verdiği ve çok sevdiği halde hiçbir albümünü almamıştım. 3 yıl önceki bu yazı serimin 3. bölümünü yazdığımda artık bir CD’sini almaya karar vermiştim. Bu da tabii ki “I Got You (I Feel Good)”dan “It’s a Man’s World”e 16 klasiğinin yer aldığı bu albüm olmalıydı. Ben askerdeyken Türkiye’ye de gelmişti. Asker olduğum için konserine gidememiştim. Doğan TV Center’da işe başladığım gün vefat edince de iyice aklım kalmıştı. Brown’ın ölümüne sebebiyet veren Conrad Murray’in aynı zamanda Michael Jackson’ı da öldürdüğünü ve ikisinin de aynı tabutla gömüldüğünü biliyor muydunuz?
9- EXPERIENCE HENDRIX – THE BEST OF JIMI HENDRIX: 27 yaş lanetinden mi artık, yoksa illuminati ayini seri cinayet serisinin kurbanı olduğu için midir? Bilemiyorum ama Jimi Hendrix de aramızdan genç yaşta ayrılmıştı. Özellikle “Hey Joe” adlı şarkısını çok sevdiğim tüm zamanların en iyi gitaristinin bu albümünde tam 20 hiti bulunuyor.
10- ORHAN ATASOY – 1980/2001: “Gemiler” şarkısı olmasa 90’lar Doksanlar olabilir miydi? Pek sanmıyorum. Melis Sökmen’den Teoman’a birçok şarkıcı da coverlamıştı. Şarkının asıl sahibi ise rahmetli Orhan Atasoy’du. Klibiyle de büyük ses getirmişti. Beste fabrikatörü Sezen Aksu bile onun “Gamsız” adlı bestesini söylemişti. Bu albümde bunları ve daha fazla şarkıyı sahibi Orhan Atasoy’un sesiyle dinleyebiliyoruz.
11- THE VERY BEST OF DEAN MARTIN: Dean Martin, 50’li ve 60’lı yılların en ünlü şarkıcılarından birisiydi. Sezen Cumhur Önal’ın deyimiyle kadife sesli sanatçı Dean Martin’in sesinden “That’s Amore (That’s Love)”, “Volare (Nel Blu Dipinto Di Blu)”, “Cha, cha, cha, d’amour (Melodie D’amour)” gibi klasikleri dinlemek istiyorsanız bu albüm biçilmiş kaftan!
12- EDITH PIAF – LES N°1 DE: Édith Piaf ile ilgili filmi izledikten sonra karar vermiştim. Müzik koleksiyonumda onun da albümü olmalıydı. Ve vakit kaybetmeden de “Padam, Padam”dan “La Vie En Rose”a tam 40 klasiğinin yer aldığı “Number Ones” derlemesini arşivime katmıştım. Her müzikseverin rafında bu kaldırım serçesi yer almalı.
13- TUPAC SHAKUR – RESURRECTION: Janet Jackson ile beraber “Poetic Justice” filminde başrolü paylaşan Rap Müziğinin Kralı 2Pac’in henüz bende stüdyo albümü bulunmuyor. Ama “Diriliş” adlı belgesel VCD’sini bu yazımdaki görsele koymak istedim. Özellikle “California Love” şarkısını MP3 Player’ımdan asla silmediğim efsanevi rap’çiyi kendi sesinden dinleyip izlemek istemez misiniz? İşte bu film onun hayatına onun nefesiyle ışık tutuyor.
14- JIM MORRISON – THE DOORS: Tıpkı 2Pac Shakur gibi henüz The Doors’un da bende stüdyo albümü bulunmuyor. Ama Jim Morrison anısına Val Kilmer’ın oynadığı “The Doors” adlı Oliver Stone filmini de bu yazımda kullanmak istedim. Hem belli mi olur? Önceki yazılarda “Bende şu kişinin sadece bu albümü bulunuyor” gibi şeyler yazmıştım ya… Bazılarının başka albümlerini de almaya devam ettim sonra. Bir gün “Light My Fire”ı orijinal bir “The Doors” plağından veya CD’sinden dinlerim belki. Aslında “Resurrection” ve “The Doors” VCD’leri yıllardır bende bulunuyordu ama audio formatında olmadığı için önceki yazılarıma eklememiştim.
15- RACHID TAHA – DIWÂN: Beni tanıyanlar bilir. Arabesk müziğini ve türevlerini sevmem. Fakat kaliteli yapılırsa ben de kayıtsız kalamıyorum. Mesela rahmetli Rachid Taha’nın Faudel ve Khaled ile söylediği, Süheyl & Behzat Uygur kardeşlerin de “Abdülkadir” adıyla Türkçe’ye uyarladığı (klipteki “Kaygısızlar” dizisinde de oynayan bodyguard komşumuz bu arada) “Abdel Kader” şarkısını kim unutabilir? Bu albümde bu parça yok belki ama yine 90’lı yıllara damgasını vuran “Ya Rayah” ile açılıyor çalışma…


Bu yazımı bahsi geçen albümlerin sahiplerinin yanı sıra geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Klasik Türk müziği sanatçısı ve koro şefi Muammer Faruk Salgar, Tiyatrocu Burcu Topçu, Kardaşlar ve Dervişan gruplarının davulcusu Hüseyin Sultanoğlu, Barış Manço’nun müzisyen kuzeni Ömer Yüzbaşıgil (kendisi aynı zamanda benim Facebook arkadaşımdı), “Gecemi aydınlatan ateşböceği misin?” şarkısıyla belleklerimize kazınan ünlü şarkıcı Baha Boduroğlu, Yeşilçam oyuncusu Yılmaz Gruda, “Yalan Rüzgarı” dizisinin oyuncusu Brett Hadley, WWE yıldızı Iron Sheik, bisikletçi Pat Casey, ünlü atlet Jim Hines, “The Girl from Ipanema” hitinin şarkıcısı Astrud Gilberto, “Wild ‘N Out” programının yıldızı Jacky Oh, Hollywood oyuncuları Ray Stevenson – Jacklyn Zeman – Jerry Springer – Michel Lerner – Paul Grant – Lance Reddick – Tom Sizemore – Chaim Topol – Richard Belzer – Stella Stevens – Raquel Welch – Cindy Williams – Annie Wersching – Adam Rich – Ben Masters – Carole Cook – Al Brown – Lisa Loring, NFL efsanesi Jim Brown, olimpiyat şampiyonu Tori Bowie, MasterChef sunucusu Jock Zonfrillo, “Dancing With The Stars” (ülkemizde “Yok Böyle Dans” adıyla yayınlanmıştı) jürisi Len Goodman, LFO grubunun üyesi Brian ‘Brizz’ Gillis, S Club 7 grubunun üyesi Paul Cattermole, Lynyrd Skynyrd gitaristi Gary Rossington, Hayden Panettiere’in kardeşi Jansen Panettiere, ünlü cazcı Bobby Caldwell, Kellie Pickler’ın kocası Kyle Jacobs, yazar Dave Hollis, ünlü yönetmen Hugh Hudson, şarkı yazarı Burt Bacharach, ralli pilotu Ken Block, ünlü rapçi Gangsta Boo, “The Simpsons”ın 33 yıldır müzik editörlüğünü yapan Chris Ledesma, Earth; Wind and Fire grubunun üyesi Fred White, ünlü gazeteci Bernard Kalb, “American Idol” yarışmacısı C.J. Harris, “Byrds and Crosby” ve “Stills & Nash” gruplarının üyesi David Crosby, Temptations üyesi Barrett Strong, The Television grubunun üyesi Tom Verlaine ve hokey yıldızı Bobby Hull’a adıyorum.


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment