Sebnem Ferah süphesiz Türkiye’nin en iyi kadin rockçisi… Rock’ın kraliçesi… Rock’in divasi… Çok sevdigim bu sanatçiya ayirdigim bölümü seveceginizi umuyorum…Sebnem Ferah 1972’de Yalova’da dogdu.Müzik çalismalarina okul yillarinda basladi.Bursa Özel Namik Sözeri Koleji’nde sarkilar söylemeye basladi.O.D.T.Ü’de iki yil Ekonomi bölümünde okudu. Sonra Istanbul Üniversitesine-Ingiliz Dili ve Edebiyati bölümüne geçti.Türkiye’de ilk kadin rock grubu Volvox’u (1988) kurarak Türkiye’nin ilk kadin rock sarkicisi oldu.Barlarda çalan,aralarina 1993’te katilan Özlem Tekin’in de bulundugu bu basarili grup maalesef albüm yapamadi. Albüm çalismalari yarim kaldi.Sebnem Ferah Tarkan,Sezen Aksu,Sertab Erener gibi birçok sanatçiya vokal yapmaya basladi.
1996’da ilk solo albümü olan “Kadin”‘i çikartti.Bu kaliteli albümden sonra Sebnem Ferah çok basarili oldu ve rock’i bir underground müzik olmaktan çikardi.Artik müzik sirketleri rock’in da basarili olacagina inaniyor,gençler kaliteli müzigi ayirt edebiliyordu.Artik yeni rockçilara da kapi açilmisti,yeni rocker’lar kariyerlerine baslamislardi.Fakat hiçbiri Sebnem Ferah gibi olamadi.Bir Walt Disney çizgi-filmi olan The Little Mermaid için sarki söyledi,Kargo ve Müzeyyen Senar ile düet yapti.1999’da ikinci albümü “Artik Kisa Cümleler Kuruyorum”‘u çikartti.Bu albümü ile yine en çok satan Türk Starlar arasindaki yerini aldi.Ayni yil olan Gölcük depreminde babasini ve bazi yakinlarini (Yalova) kaybetti.Buna ragmen acisini kalbine gömüp depremzedelere destek oldu.2000 yilinda Bülent Ortaçgil’in tribute (Sarkilar Bir Oyundur) albümünde “Degirmenler” adli sarkiyi bir güzel tekrar yorumladi.Yani bir BO cover version’u yapti.Ayrica Teoman’in “17” adli albümünde “Iki Yabanci”‘da Teoman ile düet yapti.Ekim 2001’de üçüncü albümü “Perdeler”‘i çıkardı. Bu nefis albümün bir özelliği daha vardı. O tarihe kadar çıkardığı 6 klibinin (Vazgeçtim Dünyadan, Yağmurlar, Bu Aşk Fazla Sana, Fırtına, Bugün, Artık Kısa Cümleler Kuruyorum) ve dünyaca ünlü Apocalyptica grubu ile çalıştığı “Perdeler”‘in stüdyo çalışmalarının bulunduğu bir VCD’yi Şebnem Ferah hayranlarına hediye ediyordu. Evet, Şebnem, Apocalyptica grubu ile de çalıştı. Grup bu çalışmadan çok zevk aldıklarını, Şebnem’in farklı bir müzikal altyapısı olduğunu ve ilk kez bir sanatçı ile stüdyoda birlikte çalıştıklarını, önceki çalışmalarında sanatçılardan ayrı ayrı çalıştıklarını söylediler.
2002 Şebnem Ferah için sessiz sedasız geçti. Süha Yavuz onu terk edip Ebru Gündeş’le çıkmaya başlayınca ve Gündeş’e varını yoğunu serince Universal Müzik büyük sarsıntı yaşadı. Birçok şarkıcı şirketten ayrıldı. Şebnem Ferah’ın da ayrıldığı söyleniyordu. 2002’de öyle gözükse de yine de Şebnem boş durmadı. Azeri bir şarkıcı olan Polad Bülbüloğlu ile “Gel Ey Seher”‘i seslendirdi. Hayranları bu şarkıyla internette tanıştılar.
2003’te merakla beklenen “Kelimeler Yetse” adlı albümünü çıkardı. Bu albüm için türlü dedikodular yapılıyordu. Hatta internette Demir Demirkan’ın bestelediği, Şebnem Ferah’ın seslendirdiği “Ay Işığında Saklıdır” demosu geziyordu. Ama bu şarkı güzel de olsa albümde yer almadı. Bu sefer gerek sözler, gerek müzik açısından tarzı daha sertti. Dedikoduların aksine şirketinden ayrılmamıştı. Fakat sözleriyle çok gönderme yapıyordu, bu da medyanın epey ilgisini çekti. Hayranları için hiçbirşey farketmiyordu. Çünkü “Kelimeler Yetse…” ile epey tatmin olmuşlardı. Bu konuyu albümün büyüsünü bozmamak için ben de fazla kurculamak istemiyorum. Aynı yıl Fanta için reklam jingle’ını Teoman, mor ve ötesi, Cenk ve Erdem ile birlikte seslendiren sanatçı aynı marka için bu isimlerle birlikte turneye de çıktı. Tabi bu Gençlik Festivali Şebnem Ferah’ın yıllardır başarıyla verdiği sayısız konserlerden sadece küçük bir bölümüydü… Fanta’nın “Dostluğun Rengini Yakala” adlı toplama albümünde de üç şarkısıyla (Sigara, Bugün, Bu Aşk Fazla Sana) yer aldı.
2005’te Teoman’ın “Balans Ve Manevra” filminde bir Teoman klasiği olan “Gönülçelen”i yeni baştan yarattı ve o güzel sesiyle adeta dinleyenlerin tüylerini diken diken etti. Aynı yıl kendi albümü “Can Kırıkları”nı çıkardı ve zirveye çıktı. Tüm dergilerin kapaklarında, posterlerinde; tüm gazetelerin haber ve röportaj sayfalarında; tüm TV ve radyolarda onu görüyorduk. O yine bir numara olmuştu.
© 2000-2006 TST Interactive Company