banner
banner

Arşivimdeki Sanatçılar Vefat Etmeye Devam Ediyor

Bundan 3 yıl evvel öylesine yazdığım #ArşivimdekiVefatEtmişSanatçılar başlıklı yazım hiç beklemediğim bir ilgi gördü ve hala “Sadece Müzik” sitesinin en çok okunan makaleleri arasında sürekli ilk 5’de görünüyor. En son baktığımda en sevilen 3. köşe yazısıydı mesela… Bazen zirveyi bile zorladığı olabiliyor. Bu yüzden bu yazımın ikinci bölümünü yazma düşüncem uzun zamandır aklımdaydı. Tek nedeni gördüğü ilgi değildi tabii ki. Birkaç nedeni daha var. Bende zaten albümü olan bazı vefat etmiş sanatçıları o listeye koymayı unutmuştum. Fakat aynı zamanda maalesef arşivimde olup da o yazıdan sonra vefat eden isimler de olmuştu. Bir de tabii ki zaten aramızdan ayrılan ama sonradan albümünü edindiğim şarkıcılar da yok değildi. O yüzden bu kez yeni bir liste ile karşınızdayım. Önceki listede yer alan kişileri tekrar koymadım. Fakat yazı için çektiğim fotoğrafta önceki listede yer almış, bu yüzden bu listeye girememiş birkaç ismin farklı CD’sini tekrar görsele koydum. Kendimce nedenlerim vardı. Örneğin Elvis Presley’in Tribute albümünden bahsetmiş olmam ama sonradan “From Nashville to Memphis / The Essential 60’s Masters” adlı 5 CD’lik box-set’ini arşivime kattığımdan dolayı en azından görselde görünsün diye düşünmem gibi… O birkaç isim dışında diğer isimleri burada okuyacaksınız zaten… Fakat bu kadar efsanevi isim bir arada olunca aralarında sıralama yapmak da biraz zor oldu. Bu demek değildir ki, alttakiler daha kötü… Sadece gidişatın durumuna göre şanssızdılar. Lafı daha fazla uzatmadan listeye geçiyorum…

IMG_7888
1- MUSTAFA KEMAL ATATÜRK – Nutuk 1997: Evet, Ulu Önderimiz bir sanatçı değildi ama sanata ve sanatçıya önem verirdi. Bu konuyla ilgili demeçlerini biliyorsunuzdur. Onun bir albümü yok ama kendisine ithaf edilmiş albümler ve single’lar var. Ona yapılan tribute şarkılar ya da sevdiği şarkılardan derlemeler gibi… Ben onların yerine 1997 yılında Atatürk’ün sesiyle yapıldığı için Number One Müzik’in yayınladığı 7 track’ten oluşan remix single’ını listeye koymayı uygun gördüm. Önceki listeye de koymayı düşünmüştüm ama sonra vazgeçmiştim. Sonradan Prenses Diana gibi isimlere yapılan saygı albümlerini koyduğumu düşününce “Aaa neden koymadım ki?” diye pişmanlık duymuştum. E, dolayısıyla listemin ikinci bölümüne kaldı ve tabii ki yeri de zirve olmalıydı. Çünkü verdiği mesaj çok önemli… Hala milli bayramlarda NR1TV, Dream TV gibi müzik kanallarında gösteriliyor klibi… Erol Temizel, Murat Uncuoğlu, Aytekin Kurt, Hakan Gündüz, Kıvanç K., U.F.U.K. gibi prodüktörler ve DJ’ler müzikleriyle harika eşlik etmişlerdi Atamıza…
2- DOLORES O’RIORDAN (THE CRANBERRIES) – Stars / The Best Of 1992-2002: The Cranberries’in vokalisti Dolores O’Riordan’ın da aramızdan ayrılmış olması hala inanılır gibi değil… “Stars” albümünün de benim hayatımda ne kadar önemli yer tuttuğunu tahmin bile edemezsiniz. Çünkü bu albümün tanıtım konserine ben de gitmiştim. Konser #kritiğini tabii ki yeni konser olmadığı için kendi sitemde yazmıştım ama “Sadece Müzik” sitesinde de #DoloresO’Riordan’ınArdından başlıklı yazımda kısaca bahsetmiştim. Albüm zaten “Greatest Hits” konseptli… Yani “Zombie”den “Animal Instinct”e kadar birçok Cranberries klasiği vardı ama “New New York” ve “Stars” adlarında iki tane de yeni şarkı yer almıştı. Parçaların hemen hemen hepsi liste başı olmuştu ama hayranlarının oylamasıyla liste başı olmayan şarkılardan “Daffodil Lament” de albümde yer almaya hak kazanmıştı.
3- GEORGE MICHAEL – TwentyFive: 80’li yılların en meşhur popstar’larından birisi olan George Michael; hem WHAM! grubu, hem de solo hitlerini bu albümde toplamıştı. “For Living” adlı ilk CD, “Freeek!”, ” Faith” gibi hareketli şarkılarından; “For Loving” adlı ikinci CD ise “Careless Whisper”, Noel’de hayatını kaybettiği için öldükten sonra kendisine ithaf edilen “Last Christmas” gibi slow parçalarından oluşuyordu. Efsanevi sanatçı; Mary J. Blige, Paul McCartney, Elton John, Mutya gibi isimlerle yaptığı düetlere de bu derlemede yer vermişti. Mariah Carey bu albümde yer alan “One More Try”ı coverlamış, George Michael da bu yorumdan çok memnun kalmıştı.
4- CHRIS CORNELL – Carry On: Tıpkı Dolores O’Riordan gibi Chris Cornell’ı da canlı izleme şansına sahip olmuştum. Her ne kadar o gün evime hırsız girdiğinden dolayı konseri başlarda bırakmak zorunda kalsam da o sahne enerjisini almıştım. Bu yüzden ölümüne ayrı üzüldüğüm sanatçılardan birisi olmuştu. Gerçekten görünce insan biraz daha etkileniyor. Aslında albümü Michael Jackson’ın “Billie Jean”ini coverladığı için satın almıştım, fakat albümün tamamı çok güzel şarkılardan oluşuyordu. Özellikle de James Bond serisinden “Casino Royale” filmi için seslendirdiği “You Know My Name”i o kadar çok beğenmiştim ki, Blue Jean dergisinde yayınlanan #ensevdiğim20şarkı listemde parçaya yer vermiştim. Michael Jackson da, Chris Cornell da o zamanlar yaşıyordu. Şimdi ne acıdır ki, ikisi de aramızda değil… Tek şarkıda buluşan efsaneler umarım cennette de buluşmuşlardır…
5- ARETHA FRANKLIN – Jewels In The Crown / All-Star Duets With The Queen: Soul Müziğin Kraliçesi Aretha Franklin, diğer sanatçılarla beraber söylediği şarkıları tek albümde toplamıştı. Ve ne acıdır ki düet yaptığı George Michael, Frank Sinatra, vaftiz kızı Whitney Houston, Luther Vandross gibi isimlerin yanına o da gitti… Ben en çok bir başka diva olan Mariah Carey düeti “Chain Of Fools”u ve Eurythmics destekli “Sisters Are Doin’ It For Themselves”i beğeniyorum. Ama albüm baştan sona bir müzik şöleni. Düet yaptığı diğer isimlerin Keith Richards, Fantasia, John Legend, Mary J. Blige, The Harlem Boys Choir, Elton John, Bonnie Raitt, Gloria Estefan, Michael MacDonald, George Benson, The New York Recording Orchestra olduğunu söylersem bana hak verirsiniz.
6- HARUN KOLÇAK – Yanımda Kal: Bundan 2 sene evvel henüz Harun Kolçak yaşarken çok subjektif bir liste olduğu için sadece kendi web sitemde yayınladığım #GelmişGeçmişEnİyi90TürkçePopAlbümü listemde Harun Kolçak’ın “Beni Affet” albümünü 27. sıraya koymuştum. Ki diğer albümler göz önünde bulundurulduğunda bu oldukça yüksek bir skordu. Fakat Harun Kolçak albümü deyince “Beni Affet” ve “Yanımda Kal” arasında kalmıştım. O yüzden bu kez tercihimi “Yanımda Kal”dan kullanarak her iki albümü de favorilerim arasına almış bulunuyorum. Albüme adını veren şarkı ön plana çıksa da ben en çok “Haketmedim Ayrılığı” adlı şarkısını beğeniyorum. “Korkuyorum” adlı bestesini daha önceden Emel Müftüoğlu da seslendirmişti. “Vermem Seni”den “Günahlar”a kadar bütün şarkılar 90’ların Türkçe Pop konusunda ne kadar mükemmel olduğunu gösteriyor. “Mavi Dünya” adında bir enstrümental şarkı da var. Geçtiğimiz günlerde babası ünlü oyuncu Eşref Kolçak’ı da kaybettik. Bu vesileyle bu yazıdaki sanatçıların yanı sıra son günlerde aramızdan ayrılan Eşref Kolçak ve uçak kazasında hayatını kaybeden Brezilyalı genç şarkıcı José Gabriel de Souza Diniz’i rahmetle anıyorum.

fft99_mf9580225
7- AL JARREAU – The Very Best Of / An Excellent Adventure: Al Jarreau’nun Michael Jackson’ın hayatında önemli bir yeri vardır. “We Are The World”de Popun Kralına eşlik eden efsanevi seslerden birisiydi. Aynı zamanda yine Jackson’ın 30. yıl konserinde “The Wiz” müzikali uyarlamasında Teneke Adam’ı canlandırmıştı. Ama en büyük çıkışını 80’li yıllarda Bruce Willis’in “Mavi Ay” dizisindeki “Moonlighting Theme” ile yapmıştı. Kendisini tanımayanların bile aşina olduğu şarkı tabii ki bu albümde de yer alıyor. Fakat “After All”dan “Mornin'”e tüm şarkılar size huzurlu bir müzik deneyimi yaşatıyor. Ruhunuzu dinlendiriyor.
8- FİKRET KIZILOK – Dünden Bugüne 1965-2001: Fikret Kızılok’un belki de en bilinen ve en çok sevilen şarkısı “Bu Kalp Seni Unutur mu?”ydu. Fakat enteresan şekilde bu parça, best of’unda yer almıyor. Bunun nedeni de rahmetlinin şarkıyı çok arabesk bulmasından dolayı kariyerinde bir pişmanlık olarak görmesiymiş. Halbuki bana göre şarkı hiç de arabesk gelmiyordu kulağıma… Ki ben de arabesk sevmem. Bu şarkının olmaması büyük eksiklik olsa da “Zaman Zaman”dan “Yeter ki”ye diğer Kızılok klasikleri de insanı tatmin ediyor. mor ve ötesi grubu bu albümdeki “Sevda Çiçeği”ni harika yorumlamıştı. Sertab Erener de “Plage Egoiste” şarkısını “Kumsalda” şeklinde Türkçe’ye uyarlamıştı.
9- AVICII – True: Ünlülerin ölümlerine hep üzülmüşüzdür ama Avicii gibi bu, genç yaşta olunca insan daha çok etkileniyor. Geriye hayatlarının baharında yaptıkları eserler kalıyor. “True” albümü gibi… Dan Tyminsky’nin söylediği “Hey Brother”, Aloe Blacc’in seslendirdiği “Wake Me Up” ve Blondfire & Aloe Blacc düeti “Liar Liar” albümün öne çıkan single’ları olmuştu ama Salem Al Fakir, Audra Mae, MØ, Sterling Fox, Adam Lambert, Linnea Henriksson gibi şarkıcıların eşlik ettiği diğer şarkılar da insanı kıpır kıpır ediyor.
10- LISA “LEFT EYE” LOPES (TLC) – Fan Mail: Tüm zamanların en iyi bayan R&B gruplarından, belki de Destiny’s Child gibi kendisinden sonra gelen girl power gruplarını etkilemiş olan TLC’den Lisa Lopes de aramızdan erken ayrılan isimlerden birisi olmuştu. Babyface, Dallas Austin, James Harris III, Terry Lewis, Jermaine Dupri gibi R&B dünyasının önde gelen müzisyenlerinin bestelerinin yer aldığı albümün teşekkür bölümünde diğer üyeler destan yazarlarken Lisa’nın sadece “Teşekkür ediyorum, çünkü ben inanıyorum. Teşekkür ediyorum, çünkü siz inanıyorsunuz. Bu yüzden inanç olayımız kaçınılmaz, çünkü biz inanıyoruz. Bu albümü T-Boz, Chilli, hayranlarımız ve tabii ki babama adıyorum. Hepinizi seviyorum” şeklinde kısa ve öz bir teşekkür notu yazması da enteresandır. Belki de illuminati tarafından öldürülmesinin nedeni kendisine verilen tek gözlü görevine rağmen inancı seçmesi olabilir… Albüm sadece güzel şarkıları barındırmasıyla değil, üç boyutlu kapağıyla da güzel…
11- NAŞİDE GÖKTÜRK – Yüreğim Rehin: 90’lı yıllarda Türkiye’de dört bir yanımız kaliteli sanatçılarla dolduğundan dolayı zamanında burun kıvırdığımız şarkıcıların değerini sonraki yıllarda anladığımız olabiliyor. Mesela benim zamanında almadığım için pişmanlık duyduğum birçok Türkçe Pop albümü var. Kimini sonradan bulabiliyorum, kimi ise hala arşivimde yok. Bunun nedeni de artık o efsanevi albümlerin piyasada olmaması… Yıllar sonra zor zar bulabildiğim albümlerden birisi de Naşide Göktürk’ün “Yüreğim Rehin”iydi. Ama maalesef onu da kaybettik. Albüme adını veren muhteşem şarkı da dahil olmak üzere çoğu beste Göktürk’ün kendisine ait… Konuk bestecilerden birisi de Naşide Göktürk ile aynı kulvarda gördüğüm ama sonradan kendisini bozduğunu düşündüğüm Yıldız Tilbe… Tilbe, meslektaşı için “Anlamak İçin” adlı bestesini vermişti.
12- RAY CHARLES – Strong Love Affair: Görme engelli insanların müziğe olan yeteneği inanılmaz… Bizde Metin Şentürk’ü saymazsak eğer maalesef hemen hemen bütün yetenekli görme engelli vatandaşımız sokaklarda müzik yapıyorlar. Fakat yurt dışında Stevie Wonder, Ray Charles gibi müzisyenlerin kariyerleri, gözleri sağlıklı sanatçılardan farksız yolda ilerliyor. Maalesef tıpkı Al Jarreau ve Michael Jackson gibi Ray Charles da “We Are The World” ekibinden öbür dünyaya uğurladığımız isimlerden birisi olmuştu. Bu derlemede Ray Charles’tan “Strong Love Affair”i seçtim. Albüme adını veren şarkının yanı sıra “All She Wants To Do Is Love Me”den “If You Give Me Your Heart”a kadar tüm şarkılar harika!
13- LOUIS ARMSTRONG – The Collection: Louis Armstrong’un şarkıları bir efsanedir. Tıpkı “Dream A Little Dream Of Me” gibi… Bu albüm bir best of olduğundan dolayı tam 16 tane en ön plana çıkan şarkısı CD’de bulunuyor. Özellikle de “What a Wonderful World”ün yeri bende ayrıdır. Küçükken İngilizce öğretmenlerimiz dilimizi pekiştirmek için bize İngilizce şarkılar dinletirlerdi. Şarkı sözlerini basarlardı. Bazı kelimeleri koymazlardı, biz dinlerken nokta nokta şeklindeki boşlukları doldurur, sonra hep beraber detone ola ola söylerdik. Bu şarkılardan birisi de buydu işte…
14- FRANK SINATRA – New York New York / Greatest Hits: Kendisinin hep mafya olduğu söylenmiştir. Ama bir o kadar da büyük bir sanatçıydı. Elvis Presley, Paul Anka gibi türdeşleri bile onunla düet yapmak için sıraya girmişlerdi. Bu yazımdaki çoğu albüm gibi bu da bir derleme ama düet olarak sadece Nancy Sinatra’nın eşlik ettiği “Somethin’ Stupid”e yer vermişler. Bu şarkıyı Robbie Williams ve Nicole Kidman 2000’li yıllara taşımışlardı hatırlarsanız… Tabii ki albüme adını veren “New York New York” CD’nin lokomotifi olsa da “Mrs. Robinson”dan “Strangers In The Night”a 23 şarkı da başlı başlarına birer efsane olmuşlardı.
15- BOB MARLEY – A Reggae Legend: Bu albümün tanıtımını es geçiyorum, çünkü #2016BiterkenYeniAlbümlerveKayıplar başlıklı yazımda bu box-set’in kritiğini sizlere yapmıştım zaten…
16- BOBBY FARRELL – The Magic Of Boney M.: Boney M. grubunun bu albümü aslında daha üst sıraları hak ediyor. Çünkü “Daddy Cool”, “Sunny”, “Rivers Of Babylon”, “Rasputin'”, “Ma Baker” gibi hepimizin dans etmesini sağlayan disko klasikleri var. Fakat Bobby Farrell anısına bu albümü listeye alınca otomatikman biraz düşüş yaşadı. Yoksa daha önceden de söylediğim gibi bu listede yer alan albümlerin hepsi güzel… Aksi takdirde almazdım zaten. Nedeni çok iyi bir dansçı olan Farrell, grupta playback yapıyordu. Aslında ses Bobby’nin değil, müzik yapımcısı Frank Farian’a aitti…
17- ROB PILATUS (MILLI VANILLI) – Girl You Know It’s True: 80’li yıllara tek şarkıyla damga vuran Milli Vanilli’nin bu albümünün listemde daha alt sıralarda olmasının nedeni grubun bir one-hit wonder olması değil. Yoksa albüm 80’li yılların tarzını yansıtan güzel bir albüm… Bunun nedeni tıpkı Boney M. üyesi Bobby Farrell gibi Milli Vanilli’nin de playback yapması… Ve ne büyük (!) bir tesadüftür ki yapımcı yine Frank Farian! Olay ortaya çıktıktan sonra grubun kazandığı Grammy geri alınmıştı. Sonra görsel üyeler kendi sesleriyle albüm yapmışlardı ama tutmamıştı. Seslerin gerçek sahipleri ise “The Real Milli Vanilli” adında bir grup kurmuşlardı. Frank Farian, tıpkı bir otel odasında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Bobby Farrell gibi Milli Vanilli üyesi Rob Pilatus’un da hayatını karartmıştı. O da yaşadığı travmadan dolayı kendisini uyuşturucuya vermiş ve aşırı dozdan hayatını kaybetmişti. Grubun diğer üyesi Fab Morvan ise “Artık herkes sesini bilgisayarla düzeltiyor. Onların yaptığı doğru da sadece biz mi yanlış yaptık?” diye hem kendini, hem de rahmetli arkadaşını savunmuştu.
18- YAŞAR GAGA – Alakasız Şarkılar: Bu albüme de kritik yazmıyorum, çünkü #AlakasızAlbümlerKritiği başlıklı yazımda zaten uzun uzun bahsetmiştim. O zamanlar yaşıyordu. Bazı şarkıları beğenmememe rağmen aynı zamanda Facebook arkadaşım olan Yaşar Gaga yazımı Twitter’da beğenmişti. Kendisini kaybedince de “Keşke bu kadar acımasız olmasaydım” diye kendimi suçlamıştım.
19- LEVENT KIRCA – 3 Baba Hasan Orijinal Müzikleri: Bu albümün hikayesini de #LeventKırca’nınKariyerindeMüzik başlıklı yazımda paylaşmıştım. Bu yüzden bu albümü de es geçiyorum ama sonuncu yapmamın nedeni kesinlikle kötü bir albüm olması değil… Zaten bir tiyatro oyununun soundtrack’i… Sebebi Türkiye’nin en önemli komedyenlerinden birisi olan Levent Kırca’nın asıl mesleğinin şarkıcılık olmaması…
Korkarım ki önümüzdeki yıllarda bu yazının üçüncüsü kaçınılmaz olacak… Çünkü müzik arşivim çok geniş ve ne yazık ki aralarında hayatını kaybedecekler olabilir. Ayrıca arşivimde olmayan bazı efsaneleri de koleksiyonuma eklemek istiyorum önümüzdeki aylarda… Aslında karışık albümlerde hemen hemen hepsi var ama kendilerine ait albümlerini de almayı planlıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

arsiv_vefat_2_bolum_1
NOT: 30.05.2019 tarihinde yazdığım bu yazım ilk olarak 31.05.2019 tarihinde http://www.sadecemuzik.net/Turgay-Suat-Tarcan/arsivimdeki-sanatc-lar-vefat-etmeye-devam-ediyor.html adresinde yayınlanmıştır.


Article Categories:
Müzik
Likes:
0

Leave a Comment