Tüm TST Interactive ziyaretçilerine selamlar;
Bildiğiniz gibi 1999 yılında açtığım web sitem 2016’ya bambaşka bir dizayn ve daha çağdaş bir sistem ile “Merhaba” dedi. Eski içeriklerin yeni versiyona aktarma işlemlerim henüz bitmedi ama bu yeni yazılar yazmama engel değil tabii ki… Buna “Star Wars 7” izlenimlerim ile başlamıştım dikkat ederseniz…
Web sitemin henüz aktarımı bitmemiş sinema bölümünün çoğu zaten web siteme özel içeriklerdi. Tabii ki şiir, öykü ve akademik çalışmalarımı sergilediğim ödev bölümüm de öyle ama müzik ve konser bölümünün çoğunluğu başka web siteler ve dergiler için yazdığım yazılardan oluşuyordu. Hele hele spor bölümü editörlüğünü yaptığım ve artık tarih olan Spor Turco sitesindeki köşe yazılarımdan oluşuyor. Ama artık spor sektörünü bırakmış ve ilgilenmiyor olsam bile artık o bölüme bile yeni şeyler yazacak kadar ilham getirdi yenilenmiş web sitem…
Neyse, tabii ki yine müzik bölümündeki o yazıları ben yazmıştım (internete ilk kez kazandırdığım birkaç arşivlik şey dışında) ve yine web siteme özel yazdığım günlük yazılarım da vardı ama artık kendi web siteme ağırlık verip sadece kendi siteme özel yepyeni içerikler kazandırmak istiyorum. Yine başka sitelere çalışmalar yapmaya devam edeceğim ve kendi siteme de alacağım sonra (ki maalesef bu sitelerin bazıları artık online değil), fakat şu bir gerçek ki kendi web siteme özel yazılar da yazarsam zaten özgün olan web sitem daha da önem kazanır gibime geliyor.
Bugünkü yazımda nostalji partilerinden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Taksim, Kadıköy başta olmak üzere club, bar, disco olan yerlerde 70’ler, 80’ler, 90’lar konseptli birçok parti yapılıyor ve çok ilgi oluyor. Özellikle 20’li yaşlarımı yaşadığım 2000’li yıllarda ben de bu tarz partilere çok gittim ve eskisi kadar olmasa da 2010’lu yıllarda da hala gitmekteyim. 80’lerden veya 90’lardan kalma sanatçılar Türkiye’ye konser vermeye geldiklerinde de mutlaka onlar sahneye çıkmdan evvel bir DJ çıkıp retro tarzı müzikler çalar ve konser alanını partiye dönüştürür.
Kimi partiler 70’ler, 80’ler ve 90’ları kapsar; hatta 60’lara kadar gittiği bile olur. Kimi partiler sadece “Seksenler” konseptli olur. Kimi ise “Doksanlar”ı baz alır sadece… Bazı partilerde dev ekrandan eski klipler de gösterilir. Hatta kimi partiler “80’s vs. 90’s” adında olur. Bu tür partilerde iki DJ, iki ayrı sahnede karşılıklı atışırlar. “80’ler 90’lara Karşı” anlamına gelen bu tür partilerde DJ’lerden biri kendi bulunduğu sahneden sadece 80’lerden çalarken karşı sahnedeki öbür DJ aynı tarzda bir şarkıyı 90’lı yıllardan bulur. Henüz “2000’li Yıllar Nostaljisi” partisi görmedim ama böyle bir şeye ihtiyaç duyulsaydı zaten çoktan yapılırdı diye düşünüyorum, çünkü 2000’li yılların başlarında 90’lar partisi yapıldığına göre şu an 2010’lu yılların ilk yarısını geride bıraktığımıza göre çoktan akıl edilip yapılmış olması gerekirdi.
Her neyse, bu tür partilerde tarihsel olarak büyük hatalar da yapılır. Mesela 80’ler partilerinde 70’li yıllarda çıkan “Grease Megamix”, “I Will Survive”, “Stayin’ Alive” ya da 90’lı yılların başlarında çıkan “U Can’t Touch This”, “Ice Ice Baby”, “Enjoy The Silence” gibi 80’lere ait olmayan şarkılar çalındığında çok sinir olurum. Şarkıları ben de severim, o ayrı mesele ama 80’ler partisinde ta 90’lı yılların ortalarında çıkan MR. President’a ait “Coco Jamboo” (1996) şarkısının bile çalındığına şahit oldum. Gerçekten “Pes” diyorum. 90’lar partilerinde 80’li yılların sonlarından ve 2000’li yılların başından şeyler çalındığı oluyor. Bence DJ’ler bir play-list oluşturmadan önce CD’lerinin, plaklarının çıktığı tarihi bir kontrol etmeliler. Hemen hemen her albümde, single’da çıktığı yıl yazar.
Bu yazımda 90’lı yıllar partisi yapmak isteyen profesyonel DJ’lere ya da DJ adaylarına tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Veyahut evinizde arkadaşlarınızı çağırıp bir amatör “Doksanlar” partisi yapmak mı istediniz? Ama hangi şarkıları çalacağınıza karar veremiyor musunuz? Bir fikir almak mı istiyorsunuz? Tarihsel hatalar yapmaya korkuyor musunuz? Merak etmeyin, imdadınıza deneyimli bir clubber olan TST yetişti. 😛 “90’lar” partilerinde hangi şarkılar çalınmazsa olmaz? Cevabı herhangi bir sıralama kaygısı olmadan rastgele oluşturduğum 40 şarkılık listemde yer alıyor. Bu şarkıların çoğunu 90’lar partisinde çalmıyorsanız kendinize DJ demeyin sakın. 😀 Şaka bir yana, zevkler ve renkler tartışılmaz tabii ki ama oldukça objektif bir liste oluşturduğumu düşünüyorum. Bu listede daha çok kopulacak techno, rave, elektronik tarzı hareketli şarkılara yer verdim. Pop, rock, R&B, soul gibi tarzları kategori dışı bıraktım ama tekno şarkılara taş çıkartacak kadar sert, elektronik şarkıların yanında sırıtmayacak ve hatta eğlenme konusunda onlardan geri kalmayan birkaç pop ve disco şarkılarına da yer vermeden edemedim. İşte 90’lı yılların en iyi ritmik şarkıları:
DOKSANLI YILLARIN EN İYİ YABANCI 40 PARTİ ŞARKISI
1- ACE OF BASE – All That She Wants
2- EAST 17 – It’s Alright
3- NO MERCY – Where Do You Go?
4- MOLOKO – Sing It Back
5- TECHOTRONIC – Pump Up The Jam
6- CO.RO feat. TALEESA – Because The Night
7- MADONNA – Vogue
8- DNA feat. SUZANNE VEGA – Tom’s Diner
9- DR. ALBAN – No Coke
10- ERASURE – I Love To Hate You
11- MICHAEL JACKSON – Tony Moran’s HIStory Lesson
12- HADDAWAY – What Is Love?
13- LEILA K – Open Sesame
14- 2 UNLIMITED – No Limit
15- GALA – Freed From Desire
16- LIVIN’ JOY – Don’t Stop Movin’
17- SAMIRA – When I Look Into Your Eyes
18- MARISA TURNER – Who’s Gonna Kiss That Man?
19- BBG – Let The Music Play
20- ATB – 9PM (Till I Come)
21- EIFFEL 65 – Blue (Da Ba Dee)
22- DEEE-LITE – Groove Is In The Heart
23- ICE MC – It’s A Rainy Day
24- DJ DERO – Do The Rave Stomp
25- FATBOY SLIM – Right Here, Right Now
26- BLACK BOX – Ride On Time
27- TINA COUSINS – Killin’ Time
28- SCATMAN JOHN – Scatman’s World
29- U96 – Love Sees No Colour
30- CHER – Believe
31- KYLIE MINOGUE – Step Back In Time
32- CRYSTAL WATERS- Gypsy Woman (She’s Homeless)
33- SNAP – I’ve Got The Power
34- C+C MUSIC FACTORY – Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)
35- CULTURE BEAT – Mr. Vain
36- REAL 2 REAL – I Like To Move It
37- DARUDE – Sandstorm
38- PRODIGY – Firestarter
39- SPICE GIRLS – Who Do You Think You Are?
40- THE CHEMICAL BROTHERS – Hey Boy Hey Girl
Birilerine faydam dokunduysa ne mutlu bana… Bu şarkıları 90’lar partinizde çalarsanız çok sükse yapacaksınız. Yazımı sonlandırırken yine birkaç kişiyi anmadan edemedim. 2015 sona erdiğinde artık ölümler ve kötü olaylar biter diye umuyordum. Ama maalesef 2016 yılı da kötü başladı. Sultanahmet’e terör saldırısı yapıldı. “Harry Potter” başta olmak üzere birçok efsanevi filmde oynayan Alan Rickman, Celine Dion’un kocası René Angélil, en son “Muhteşem Yüzyıl: Kösem” dizisinde oynamakta olan Remzi Evren, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CHP’li olmasından ötürü gurur duyduğum eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Cumhuriyet Dönemi yazarı Tahsin Yücel, ünlü besteci Ergüder Yoldaş, en sevdiğim şarkılardan birisi olan “Wonderful Life”ı söyleyen Black grubunun solisti Colin Vearncombe, “Godfather” filmindeki ‘Sal Tessio’ karakterine can veren ABD’li ünlü aktör Abe Vigoda, bir başka favori şarkım “Hotel California”ya imza atan Eagles grubunun kurucusu ve gitaristi Glenn Frey, Rainbow ve Dio`nun bas gitaristliğini yapmış olan Jimmy Bain hayatını 2016’nın ilk günlerinde kaybeden kişiler arasındalardı. Tabii ki 2016’nın ilk günlerinde hayatını kaybeden bu ünlülerden en efsanesi şüphesiz ünlü şarkıcı David Bowie’ydi. Kendisinin sıkı bir takipçisi, sıkı bir fanı olmadım ama ikon olduğuna katılıyorum ve kesinlikle müzik efsanelerinden biriydi. Kendi şarkısı “Let’s Dance”i, Queen ile yaptığı “Under Pressure” düetini ve Mick Jagger’a eşlik ettiği “Dancing In The Street”i çok severdim ama… Lady Gaga’dan Adam Lambert’e birçok sanatçının da örnek aldığı bir isimdi. O yüzden bir arkadaşımın paylaştığı durumunu görüp de vefat ettiğini öğrendiğimde “Bir efsaneyi daha kaybettik” diye düşünüp hüzünlendim. Nur içinde yatsın… Aklıma Bette Midler ve yukarıdaki listede şarkıları yer alan Cher ile Michael Jackson gibi ünlülerle katıldığı partinin fotoğrafları geldi ve paylaşmak istedim… Sizce de süper değil mi?