banner
banner

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kutlu olsun

1-MAYIS-ATATÜRK

Türkiye’de ilk kez 1923 yılında kutlanmaya başlayan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı aslında dünyadaki birçok ülkede resmî tatil olarak kabul ediliyor. 2008’de “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilen bu bayramın bizde tatil olması 2009 yılını bulmuştu. Gerçi özel sektörde çalışan benim gibi birçok kişi için tatil değil ama bayram mesaisi verilmekte ve önemli olan emekçi işçilerimizin hatırlanmış olması…

Peki 1 Mayıs’ın asıl hikayesi ne? İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. Ama asıl önemli olan 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde siyah ve beyaz işçilerin ön yargıları yıkarak beraber yürümeleriydi. Bu gösteriler kanlı Haymarket Olayı’na kadar gitti. 1889’da ise Fransız bir işçi temsilcisinin tavsiyesiyle 1 Mayıs tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmaya başladı. Fakat maalesef çeşitli yıllarda başta vatanımız da dahil olmak üzere birçok ülkede bu kutlamalar kanlı bir biçimde sonlanmaya devam etti. Birçok müziksever gibi benim de aklıma 1 Mayıs deyince rahmetli Cem Karaca’nın “İşçisin sen, işçi kal” dediği “Tamirci Çırağı” şarkısı geliyor. Hem Cem Karaca, hem de iş kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerimizin anısına bu şarkıyı paylaşmak istiyorum…

Ayrıca son yazımdan beri birçok kişi hayatını maalesef kaybetmeye devam etti. Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve 7 kız arkadaşının Dubai’den dönerken başlarına gelen uçak kazasından tutun da Berlin’de Türk camiisinin kundaklanmasına kadar birçok kötü olay meydana geldi. “Perihan Abla”, “Bizimkiler”, “Kaygısızlar” başta olmak üzere birçok Türk filmi ve dizisinden tanıdığımız Ercan Yazgan; moda tasarımcısı Hubert de Givenchy; İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking; Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer; Amerikalı aktrist DuShon Monique Brown; “Kaynanalar” dizisinden tanıdığımız Türk oyuncu ve opera sanatçısı Sevda Aydan; “Çiçek Taksi” dizisinden hatırlayabileceğimiz Türk sinema oyuncusu Dursun Ali Sarıoğlu; Türk Sanat Müziği sanatçısı Tülin Korman; DJ Avicii olarak bildiğimiz İsveçli genç DJ Tim Bergling; Beşiktaş Kulübü’nün önemli isimlerinden Yemen Ekşioğlu; Amerikalı aktrist ve model Pamela Gidley; “Avanak Ajan” filminden tanıdığımız Verne Jay Troyer; İtalyan asıllı güreşçi Bruno Sammartino; eski Amerikalı first lady Barbara Bush; Amerikalı aktör ve sihirbaz Harry Anderson; “Full Metal Jacket” filminden hatırlayabileceğimiz Amerikalı oyuncu ve Vietnam Savaşı’nda görev almış asker Ronald Lee Ermey; The Staple Singers grubunun üyesi Yvonne Staples; efsanevi “Tekrar çal, Sam” filminde oynayan Susan Anspach; ünlü müzisyen Galip Kayıhan ve Nelson Mandela’nın eşi Winnie Madikizela-Mandela’nın acı haberleri 2018’de yine birçok ünlüyü kaybetmekte olduğumuzun sinyallerini verdi. Ayrıca “Labirent: Son İsyan” kritiğimde Nuray Hafiftaş’ı andığımda farkında değildim ama #RisingStar yazımda paylaştığım toplu “Altın Kelebek” fotoğrafında yer alan ünlülerden hayatını kaybeden 6. ünlü olduğunu sonradan fark ettim. O fotoğrafı paylaştığımda Kayahan’ı yeni kaybetmiştik. Barış Manço ile aynı karede yer aldığı için ikisinin anısına fotoğrafı taramıştım. Fakat arkasından devamı gelmişti. Artık fotoğraf mı lanetli, yoksa yaşlanıyor muyuz? Bilemiyorum… Hepsi nur içinde yatsınlar…


Article Categories:
Kategori Dışı
Likes:
0

Leave a Comment